Видеоконференция "Опитът на Печ като Европейска столица на културата" / 27-07-2011

На 20 юли 2011г. в Унгарския културен институт в София се проведе видеоконференция на тема „Опитът на град Печ като Европейска столица на културата". Видеоконференцията е част от проекта „Квартал в Европа", финансиран от Програма Европа на Столична община.

Представители на общината, Асоциацията за развитие на София, неправителствени организации и активни граждани обсъдиха проблемите около кандидатстването за титлата „Европейска столица на културата" с г-н Тамаш Салаи, който е бил културен директор на Печ като Европейска столица на културата.

Основните обсъдени теми бяха относно насърчаването и включването на гражданското общество в инициативата, как е била генерирана темата на годината - „Печ град без граници", създаването на културната програма и критериите за подбор на проектите.

Освен това г-н Салаи коментира критериите за успешност на една европейска културна столица и проблемите при подготовката на това събитие.

Видеоконференцията се проведе със съдействието на Унгарския културен институт в София

Тамаш Салаи е член на Комитета за подготовка на кандидатурата на гр. Печ за Европейска столица на културата през 2010г. След връчването на титлата е отговорник "Регионални и международни отношения", а по-късно - културен директор на проекта. От януари 2011 г. г-н Салаи е съветник по артистичните и международни въпроси на град Печ и Международен директор на дружеството на културните институции в Печ - Тhe Zsolnay Heritage Management.

„Квартал в Европа" е съвместна инициатива на Центъра за модернизиране на политики -http://www.ry2kcc.org/ и Портал Европа http://www.europe.bg/ , подкрепена от програма „Европа" на Столична община. В рамките на проекта се провеждат и работни срещи с представители на целевите групи, на които се обсъждат идеи за успешната кандидатура на София, изготвянето на програмата и успешното й осъществяване.

(Портал Европа)

Обучителни материали и анализи

Видео

Специално от Портал ЕВРОПА