НазадПортал ЕВРОПА представя

КЪРТИЧЕТО / 11-12-2012

Изложбата „Къртичето": Зденек Милер/ Катержина Ловис Милерова е организирана от Чешките центрове в сътрудничество с Катержина Ловис Милер и представя 40 рисунки, в това число илюстрации от последната книга „Къртичето и рибката". През февруари т.г. изложбата пътуваше из библиотеките в Словакия, след това посети Будапеща и Хага. През втората половина на 2012 г. Къртичето пристигна в Мадрид, а през декември е на гости в София. Любимият анимационен герой е очакван и на места, където Чешките центрове нямат свои представителства и затова ще бъде показан в Посолствата на ЧР в Вилнюс, Загреб, Екатеринбург, Тбилиси, Сидни и Никозия.

Любопитни за приключенията на Къртичето са хората от цял свят, от десетилетия книгите за него са издавани в много страни. Зденек Милер създава повече от 60 анимационни филма, в петдесет от тях Къртичето е главен герой. Илюстрациите на Милер украсяват над 40 детски книги, творбите му получават редица международни награди. Къртичето е познато по света още като Little Mole, Der kleine Maulwurf или La Talpa.

Защо именно този герой спечели сърцата на толкова зрители и читатели? Според Катержина Милер отговорът е изненадващо лесен: „Мисля, че баща ми и екипът му още в първия филм усетиха какво обичат децата. Къртичето е уникален образ, с мил характер, в красива горска среда. Мечтае за панталонки, които случайно някъде е видял. И после решава, че трябва да осъществи мечтата си. Върви стъпка по стъпка, преживява приключения и благодарение на собствените си усилия постига това, което иска. Следват други истории с много смях и оригиналност и макар, че Къртичето не говори, всичко е ясно".

Наред с изложбата в Чешкия културен център ще бъде представено новото издание на "Как къртичето си уши панталонки" , издателство "Труд", 2012 г., преводач: Йорданака Трифонова.

Повече информация за прожекциите и събитията може да намерите тук: http://sofia.czechcentres.cz/program/travel-events/benka/

(Портал Европа)

Обучителни материали и анализи

Видео

Специално от Портал ЕВРОПА