НазадНовини

Талин и Турку - европейски столици на културата през 2011 г. / 26-07-2011

Програмата за културна столица, която вече е на 26 години, се е превърнала в една от най-важните културни инициативи на ЕС. Градовете се състезават за званието, като предлагат планове за културни прояви през съответната година, с които демонстрират своята европейска идентичност и в които гражданите участват пряко. Плановете трябва да включват и широкомащабни публични инвестиции. Избраните градове получават от ЕС средства в размер на 1,5 млн. евро.

Целта на Талин е да създаде по-творчески и ориентиран към културата град, който в същото време подчертава своето средновековно наследство и морско минало. През тази година ще започне изпълнението на различни строителни проекти, например за възстановяване на културни центрове. Сред проявите са "Талински морски дни" - най-голямото безплатно събитие за семейства в Естония, и голям безплатен рок концерт по случай деня на възстановяването на независимостта на страната.

Програмата на Турку е съсредоточена върху значението на културата за благополучието и околната среда. Един от проектите, които ще бъдат реализирани в разположения на югозападното крайбрежие на Финландия град, е за създаване на културни програми за благополучие в училищата и домовете за възрастни хора Сред другите теми са запознаване с морския характер на града и изследване на въпроси, свързани със съзнанието, аза и различните идентичности.

Двата срада също така ще работят заедно по редица проекти през годината, подчертавайки своята географска и етническа близост. Една от целите на съвместните проекти е да се насочи вниманието към проблемите със замърсяването в района на Балтийско море.

Талин даде началото на едногодишните културни празненства с пищна церемония по откриване, включваща вечерен концерт и фойерверки. Турку започна на 15 януари с прояви и дейности в продължение на три дни, сред които беше голямо представление на открито на брега на местната река Аура.

Програмата и събитията на двата града може да видите от официалните страници на техните инициативи:

Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България са поканени да излъчат градовете (по един от двете държави), които ще получат титлата „Европейска столица на културата” за 2019г.

Асоциация за развитие на София е назначена с решение № 677 на Столичен общински съвет да координира подготовката за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Информация за кандидатурата на София може да видите в официалната страница на инициативата София Европейска столица на културата 2019 - www.sofia2019.bg

„Квартал в Европа" е съвместна инициатива на Центъра за модернизиране на политики - и Портал Европа, подкрепена от програма „Европа" на Столична община. В рамките на проекта се провеждат и работни срещи с представители на целевите групи, на които се обсъждат идеи за успешната кандидатура на София, изготвянето на програмата и успешното й осъществяване.

(Портал Европа)

Обучителни материали и анализи

Видео

Специално от Портал ЕВРОПА