НазадНовини от ЕП

Откриване на пленарната сесия на ЕП / 14-12-2010

При откриването на пленарната сесия в Страсбург (13-16 декември), председателят на ЕП Йежи Бузек отбеляза успешното завършване на бюджетната процедура 2011 и съобщи, че за съжаление тазгодишният носител на наградата Сахаров Гилермо Фаринасне е бил пуснат от кубинските власти да присъства на тържественото връчване на наградата в Страсбург. Той отбеляза също така годишнината от обявяването на военното положение в Полша (13.12.1981 г.)

Бузек изтъкна, че въпреки че лично е призовал с писмо президента на Куба Раул Кастро да даде разрешение за това пътуване, на Фариняс не е било позволено да дойде в Страсбург. Председателят на ЕП подчерта, че очаква този отказ да бъде надлежно отбелязан от Катрин Аштън във връзка с бъдещите отношения с Куба. В заключение той отбеляза, че ако десидентът получи разрешение в следващите няколко часа, той все още би могъл да пристигне навреме за церемонията.

След това председателят на ЕП обяви, че вследствие на своето поведение в пленарната зала на 24 ноември и отказа му да поднесе извинения, Годфри Блум (EСД, Великобритания) ще загуби 7 дни от парламентарни добавки съгласно вътрешните правила на Парламента.

Членовете на ЕП приеха следните промени в дневния ред на сесията:

Докладът относно упражняването на изпълнителните правомощия от страна на Комисията ще бъде обсъден в сряда и гласуван в четвъртък. В сряда следобед беше добавен въпрос с искане за устен отговор от Съвета и Комисията относно икономическото управление и член 9 от Лисабонския договор.

(Портал Европа)

Обучителни материали и анализи

Видео

Специално от Портал ЕВРОПА