НазадСъбития

Столичният район „Лозенец” утре ще се управлява от осмокласничка / 06-10-2010

Столичният район „Лозенец” утре ще има нов кмет, макар и само за ден. 13-годишната Никол Ганчева ще упражни правото си да бъде Кмет за един ден, след като се конкурира с 19 свои връстници от пети до осми клас миналата седмица. Кметът на район „Лозенец” Прошко Прошков лично ще предаде щафетата на Никол Ганчева. Работният ден на Никол ще започне в районната администрация, а от 10 ч. тя ще влезе и на редовното заседание на Столичния общински съвет. По-късно Никол ще се върне на работното си място, за да довърши ангажиментите си като Кмет за един ден.

В рамките на състезанието за Кмет за един ден, на 28 септември 2010 г., 20 учениците гостуваха в районната администрация и видяха отблизо как работят отделите на община Лозенец. Децата бяха избрани след викторина и дискусионен форум, посветени на сигурността и защитата от насилие, публикувани на сайта на общината http://www.lozenets-sofia.org/lozenec/quiz/quiz.php. Осмокласничката Никол Ганчева си извоюва правото да заеме поста на кмет за един ден на база цялостното представяне по време на съревнованието.

Инициативата Кмет за един ден е част от проекта „Изграждане на устойчив модел за взаимодействие между местната власт, полицията и гражданското общество за осигуряване на обществен ред и сигурност на територията на столичен Район „Лозенец”.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа – граждански проекти и европейски практики, 2010.

(Портал Европа)

Обучителни материали и анализи

Видео

Специално от Портал ЕВРОПА